Przepis na najprostszy puszyste naleśniki 📖
Składniki:- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka mleka
- 1 jajko
- szczypta soli
- olej do smażenia
- dowolne nadzienie, np. dżem, cukier puder, owoce
Przygotowanie:
1. W misce wymieszaj mąkę z solą.
2. Dodaj jajko do miski i delikatnie rozbij je widelcem.
3. Stopniowo wlewaj mleko, stale mieszając, aż powstanie gładkie i jednolite ciasto bez grudek.
4. Rozgrzej patelnię o średnicy około 20 cm i dodaj odrobinę oleju.
5. Na rozgrzany olej wlej 1/4 szklanki ciasta i szybko obróć patelnią, aby równomiernie rozprowadzić ciasto po całej powierzchni patelni.
6. Smaż naleśnik na średnim ogniu przez około 1-2 minuty, aż spód zacznie się rumienić.
7. Przełóż naleśnik na drugą stronę i smaż jeszcze przez około 1-2 minuty.
8. Powtarzaj te kroki, aż skończą się składniki.
9. Gotowe naleśniki można polać ulubionym dżemem i posypać cukrem pudrem, a następnie zwinąć lub składać na trójkąty.
10. Podawaj na ciepło i smacznego!