Przepis na nalesniki buraczkowe 📖
Składniki:- 2 czerwone buraki
- 2 jajka
- 1,5 szklanki mleka
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki oleju
- masło do smażenia
Sposób przygotowania:
1. Buraki obierz i ugotuj w osolonej wodzie do momentu, gdy będą miękkie. Następnie przestudź i zetrzyj na tarce na grubych oczkach.
2. Do miski wbij jajka, dodaj mleko, mąkę, sól i cukier. Wymieszaj, aż składniki połączą się ze sobą.
3. Otrzymaną masę połącz z startymi burakami i dokładnie wymieszaj.
4. Na patelni rozgrzej olej. Smaż nalesniki na złoty kolor z dwóch stron, na małym ogniu.
5. Podawaj na ciepło z ulubionymi dodatkami.
Smacznego!