Przepis na naleśniki crepes 📖

Przepis na naleśniki crepes:

Składniki:
- 250g mąki pszennej
- 2 jajka
- 500ml mleka
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 1 łyżeczka cukru
- szczypta soli

Sposób przygotowania:
1. W dużym naczyniu wymieszaj mąkę, sól i cukier.
2. W osobnej misce roztrzep jajka, dodaj mleko i olej. Wymieszaj wszystko razem.
3. Stopniowo wlej płynne składniki do mąki, cały czas energicznie mieszając, aby nie powstały grudki.
4. Kontynuuj mieszanie, aż powstanie jednolite ciasto o konsystencji gładkiej śmietany.
5. Pozostaw ciasto na około 20-30 minut, aby odpoczęło.
6. Rozgrzej patelnię naleśnikową lub płaską patelnię o średnicy około 20 cm.
7. Delikatnie natłuść rozgrzaną patelnię masłem lub olejem.
8. Naleśniki należy smażyć na średnim ogniu. Zalewamy patelnię cienką warstwą ciasta, odlewając je do środka patelni i obracamy ją, aby równomiernie rozprowadzić ciasto.
9. Smaż naleśniki, aż delikatnie się zbrązowią z obu stron.
10. Zdejmij naleśniki z patelni i powtórz proces dla pozostałego ciasta.

Teraz naleśniki crepes są gotowe! Możesz polać je ulubionymi dodatkami, takimi jak dżem, świeże owoce, bita śmietana czy czekolada. Smacznego!

Podobne przepisy

crepes
crêpes kwestia smaku
naleśniki robie naleśniki
naleśniki naleśniki
nalesniki ser