Przepis na naleśniki mąka tortowa 📖
Składniki:- 2 szklanki mąki tortowej
- 2 szklanki mleka
- 2 jajka
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka soli
- olej do smażenia
Przygotowanie:
1. W misce wymieszaj mąkę tortową, cukier i sól.
2. Dodaj jajka i mleko, następnie dokładnie wymieszaj składniki, aż powstanie gładkie ciasto bez grudek.
3. Odstaw ciasto na około 15-20 minut, aby odpoczęło.
4. Na rozgrzaną patelnię nalej niewielką ilość oleju i rozprowadź go po powierzchni.
5. Na gorącą patelnię wlej jedną chochelkę ciasta, delikatnie rozlej, aby uzyskać cienką warstwę.
6. Smaż naleśniki z obu stron na złoty kolor.
7. Powtarzaj kroki 4-6, aż zużyjesz całe ciasto.
8. Podawaj naleśniki na ciepło, możesz je posmarować ulubionym nadzieniem lub posypać cukrem pudrem.
Smacznego!