Przepis na naleśniki podwójna porcja 📖
Przepis na podwójną porcję naleśników:Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 jajka
- 2 i 1/2 szklanki mleka
- 2 łyżki oleju roślinnego (np. słonecznikowego)
- Dodatki do nadziewania (np. dżem, ser, owoce)
Instrukcje:
1. W dużym naczyniu wymieszaj mąkę, cukier i sól.
2. Oddzielnie roztrzep jajka, a następnie dodaj je do suchych składników.
3. Stopniowo dodawaj mleko do mąki, mieszając ciągle, aż otrzymasz gładkie i jednolite ciasto.
4. Dodaj olej roślinny i jeszcze raz dokładnie wymieszaj.
5. Odstaw ciasto na około 15-20 minut, aby odpoczęło.
6. Na średnim ogniu rozgrzej patelnię naleśnikową lub zwykłą patelnię o nieprzywierającym dnie.
7. Na rozgrzanej patelni rozlej cienką warstwę ciasta, obracając patelnię, aby ciasto równomiernie się rozprowadziło.
8. Smaż naleśniki z obu stron, aż staną się złocisto-brązowe.
9. Powtarzaj ten proces, aż zużyjesz całe ciasto.
10. Po usmażeniu naleśników, nadziewaj je według uznania (np. dżemem, serem, owocami) i zwijaj lub składaj na pół.
11. Naleśniki możesz podawać ciepłe lub zimne, posypane cukrem pudrem lub polewą czekoladową.
Smacznego!