Przepis na naleśniki duża porcja 📖
Składniki:- 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 2 szklanki mleka
- 4 jajka
- 4 łyżki cukru
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- olej roślinny do smażenia
Instrukcje:
1. W dużym naczyniu wymieszaj mąkę, cukier, sól i proszek do pieczenia.
2. Dodaj jajka i mleko do naczynia, następnie dokładnie wymieszaj, aż otrzymasz gładkie ciasto. Możesz użyć trzepaczki lub miksera do tego.
3. Rozgrzej patelnię na średnim ogniu i dodaj niewielką ilość oleju roślinnego.
4. Gdy patelnia jest dobrze rozgrzana, nanieś na nią około 1/4 szklanki ciasta. Delikatnie obróć patelnię w różne strony, aby ciasto równomiernie rozprowadziło się po powierzchni.
5. Smaż naleśnik przez około 1-2 minuty lub aż spód będzie lekko zrumieniony. Następnie delikatnie obróć go za pomocą łopatki i smaż jeszcze przez około minutę.
6. Przełóż upieczone naleśniki na talerz i kontynuuj smażenie pozostałego ciasta, dodając odrobinę oleju do patelni przed każdym kolejnym naleśnikiem.
7. Gotowe naleśniki można podawać z ulubionym nadzieniem, takim jak dżem, ser biały, owocami czy czekoladą. Zwijaj je lub składaj na pół przed podaniem.
Smacznego!