Przepis na nalesniki przepis klasyczny 📖
Składniki:- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 szklanki mleka
- 3 jajka
- 1 łyżka cukru
- 1/4 łyżeczki soli
- olej do smażenia
Przygotowanie:
1. Do miski dodaj mąkę pszeną, cukier i sól. Wymieszaj.
2. Do innego naczynia wbij jajka i roztrzep je widelcem.
3. Stopniowo dodaj mleko do jajek i mieszaj, aż wszystkie składniki się połączą.
4. Stopniowo dodawaj mieszankę z jajek do miski z mąką, mieszając ciągle, aby uniknąć grudek.
5. Gdy wszystkie składniki są dobrze wymieszane, odstaw ciasto na ok. 10 minut, aby składniki się połączyły.
6. Na patelni rozgrzej olej na średnim ogniu.
7. Wlej na patelnię niewielką ilość ciasta i przesuwaj patelnią, aby ciasto równomiernie pokryło patelnię.
8. Smaż naleśniki z obu stron na złoty kolor.
9. W garnku zagotuj wodę i dodaj kawałek masła, aby zrobić sos na naleśniki.
Twoje pyszne nalesniki są gotowe! Możesz podawać je z owocami, jogurtem, masłem orzechowym, syropem klonowym lub innymi ulubionymi dodatkami. Smacznego!