Przepis na nalesniki smietanowe 📖
Składniki:- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 szklanki mleka
- 2 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- sól
- cukier (opcjonalnie)
- 2 łyżki masła
Przygotowanie:
1. Do miski wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia.
2. Dodajemy do tego jajka, mleko, szczyptę soli oraz cukier (jeśli chcemy, żeby nalesniki był słodsze).
3. Całość dokładnie mieszamy na gładką masę.
4. Na patelni rozpuszczamy masło, a następnie na ciepłej powierzchni smażymy nalesniki.
5. Pod koniec smażenia, dodajemy do nalesników łyżkę smietany i składamy na pół.
6. Powtarzamy proces, aż zużyjemy całe ciasto.
7. Podajemy nalesniki z cukrem pudrem, miodem lub dżemem.
Smacznego!