Przepis na naleśniki z dżemem i serem 📖
Przepis na naleśniki z dżemem i serem:Składniki:
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 2,5 szklanki mleka
- 2 jajka
- 1 łyżeczka cukru
- szczypta soli
- 1 łyżka oleju roślinnego
- 200 g dżemu
- 200 g sera białego (np. twarogu)
Wykonanie:
1. W dużej misce wymieszaj mąkę, mleko, jajka, cukier, sól i olej roślinny. Mieszaj energicznie, aż składniki zostaną dobrze połączone i powstanie gładkie ciasto.
2. Odstaw ciasto na około 15-20 minut, aby odpoczęło.
3. Rozgrzej patelnię o średnicy około 20 cm na średnim ogniu.
4. Delikatnie natłuść patelnię małą ilością oleju.
5. Na rozgrzaną patelnię wlej cienką warstwę ciasta, obracając patelnią, aby równomiernie je rozłożyć.
6. Smaż naleśnik z jednej strony przez około 2-3 minuty, aż brzegi zaczną się delikatnie odrywać od patelni.
7. Przełóż naleśnik na drugą stronę i smaż kolejne 2-3 minuty.
8. Przełóż naleśnik na talerz i powtórz czynności 5-7, aż skończą się składniki.
9. Kiedy wszystkie naleśniki będą gotowe, możesz przejść do ich nadziewania.
10. Na każdy naleśnik połóż łyżkę dżemu i kawałek sera.
11. Zwijaj naleśniki, starając się skleić brzegi, aby nadzienie nie wypłynęło.
12. Gotowe naleśniki podawaj na ciepło, posypane cukrem pudrem lub polane sosem czekoladowym. Smacznego!