Przepis na drozdzowki z serem i dzemem 📖

Składniki:
- 500g mąki pszennej
- 250ml ciepłego mleka
- 100g masła
- 50g cukru
- 25g drożdży
- 2 jajka
- 1/2 łyżeczki soli
- 200g sera twarogowego
- 150g ulubionego dżemu

Przygotowanie:
1. W dużej misce rozpuszczamy drożdże w ciepłym mleku, dodajemy łyżeczkę cukru i odstawiamy na 10-15 minut, aż drożdże zaczną działać i powstanie piana.

2. Do misy z drożdżami dodajemy mąkę, roztopione masło, pozostały cukier, jajka i sól. Mieszamy składniki, następnie wykładamy ciasto na stolnicę obtoczoną w mące.

3. Odpowiednio zagniatamy ciasto przez kilka minut, aż będzie elastyczne i nie będzie się kleić do rąk. Jeśli będzie zbyt klejące, można dodać odrobinę mąki.

4. Po zagnieceniu ciasto odkładamy z powrotem do miski i przykrywamy ściereczką. Odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę, aż podwoi objętość.

5. Po wyrośnięciu ciasto rozwałkowujemy na prostokąt o grubości około 1 cm. Smarujemy roztopionym masłem, a następnie równomiernie posypujemy serem i dżemem.

6. Zwijamy ciasto wzdłuż dłuższego boku, tworząc długi rulon. Kroimy go na porcje o grubości około 5 cm.

7. Układamy drożdżówki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy między nimi. Odstawiamy na 15-20 minut, aby ponownie podrosły.

8. Przed pieczeniem drożdżówki smarujemy rozbełtanym jajkiem, aby nadać im złocisty kolor.

9. Pieczemy w rozgrzanym do 180°C piekarniku przez około 15-20 minut, aż drożdżówki będą rumiane i dobrze napuszczone.

10. Wyjmujemy z piekarnika, studzimy przez kilka minut, a następnie podajemy ciepłe lub schłodzone.

Smacznego!

Podobne przepisy

drożdżówki dżemem
drożdżówki z dżemem
szybkie drożdżówki z dżemem
drożdżówki z dżemem i kruszonką
naleśniki z dżemem i serem