Przepis na naleśniki z mąki kukurydzianej 📖

Przepis na naleśniki z mąki kukurydzianej:

Składniki:
- 1 szklanka mąki kukurydzianej
- pół szklanki mąki pszennej
- szczypta soli
- 2 jajka
- 2 szklanki mleka
- 2 łyżki rozpuszczonego masła
- olej do smażenia

Sposób przygotowania:
1. Wszystkie składniki (mąka kukurydziana, mąka pszena, sól, jajka, mleko, roztopione masło) umieścić w misce i dokładnie wymieszać, aż powstanie jednolite ciasto bez grudek.

2. Odstawić ciasto na około 15-20 minut, aby składniki się dobrze połączyły.

3. Na patelni rozgrzać trochę oleju. Następnie wlać na patelnię niewielką ilość ciasta, rozprowadzając je równomiernie po dnie.

4. Smażyć naleśniki na średnim ogniu przez około 2-3 minuty z jednej strony, aż spód lekko się zrumieni. Następnie przewrócić naleśnik i smażyć jeszcze przez około minutę, aż druga strona również się zrumieni.

5. Gotowy naleśnik przenieść na talerz i powtórzyć czynności dla pozostałego ciasta.

6. Nałóż nadzienie po swoim wyborze, np. serem, dżemem, owocami, czy mięsem.

7. Zawiń naleśniki w trójkąt lub rulonik.

8. Powtarzaj proces smażenia i nadziewania dla reszty ciasta, aż skończą się składniki.

9. Gotowe naleśniki podawać jeszcze ciepłe, można posypać je cukrem pudrem lub polać słodkim sosem.

Smacznego!

Podobne przepisy

fit naleśniki z mąki kukurydzianej
zdrowe naleśniki z mąki kukurydzianej
naleśniki z mąki gryczanej i kukurydzianej
dietetyczne naleśniki z mąki kukurydzianej
nachosy bez mąki kukurydzianej