Przepis na zdrowe naleśniki z mąki kukurydzianej 📖
Oto przepis na zdrowe naleśniki z mąki kukurydzianej:Składniki:
- 1 ¼ szklanki mąki kukurydzianej
- ¾ szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- ¼ łyżeczki soli
- 2 łyżki cukru
- 2 jajka
- 1 ½ szklanki mleka
- 2 łyżki oleju roślinnego
Wykonanie:
1. W jednej misce wymieszaj mąkę kukurydzianą, mąkę pszeniczną, proszek do pieczenia, sól i cukier.
2. W drugiej misce roztrzep jajka, dodaj mleko i olej roślinny, dokładnie wymieszaj.
3. Stopniowo dodawaj mieszankę mokrą do suchej, cały czas mieszając, aż składniki dobrze się połączą i powstanie jednolite ciasto. Jeśli ciasto okaże się zbyt gęste, dodaj odrobinę więcej mleka.
4. Rozgrzej patelnię, a gdy będzie gorąca, lekko posmaruj ją olejem lub masłem.
5. Na patelnię wlej około ¼ szklanki ciasta i delikatnie rozprowadź je na całej powierzchni patelni.
6. Smaż naleśnik na średnim ogniu przez około 2-3 minuty z jednej strony, aż pojawią się bąbelki na powierzchni. Następnie odwróć go i smaż jeszcze przez 1-2 minuty z drugiej strony.
7. Usuń gotowy naleśnik z patelni i powtarzaj cały proces aż zużyjesz całe ciasto.
Naleśniki możesz podawać z ulubionymi dodatkami, takimi jak świeże owoce, jogurt naturalny, posypki z orzechów lub cukru pudru. Smacznego!