Przepis na racuchy maślanka 📖
Oto prosty przepis na racuchy maślanka:Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 jajka
- 1 szklanka maślanki
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- szczypta soli
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
1. W jednym naczyniu wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia.
2. W drugim naczyniu ubij jajka, dodaj maślankę, cukier, cukier waniliowy oraz szczyptę soli. Dokładnie wymieszaj.
3. Stopniowo dodawaj suchą mieszankę do składników mokrych, ciągle mieszając, aż powstanie gładkie ciasto bez grudek.
4. W dużym rondlu lub patelni rozgrzej olej na średnim ogniu.
5. Na rozgrzany olej nakładaj łyżką porcje ciasta, aby otrzymać okrągłe racuchy. Możesz również formować je ręcznie.
6. Smaż racuchy z obu stron, aż będą złociste i chrupiące.
7. Po usmażeniu odsącz je na ręczniku papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Racuchy maślanka są pysznym i puszystym daniem, które można podawać na ciepło. Możesz podawać je z ulubionymi dodatkami, takimi jak cukier puder, syrop klonowy, dżem, śmietana czy jogurt. Smacznego!