Przepis na naleśniki z mleka ryżowego 📖

Składniki:
- 1 szklanka mąki pszenna
- 1 szklanka mleka ryżowego
- 2 jajka
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka oleju roślinnego
- szczypta soli

Wykonanie:
1. W misce wymieszaj mąkę, cukier i sól.
2. W osobnym naczyniu roztrzep jajka i dodaj do mąki.
3. Stopniowo dolewaj mleko ryżowe, cały czas mieszając, aż uzyskasz gładkie ciasto bez grudek.
4. Dodaj olej roślinny do ciasta i ponownie wymieszaj.
5. Rozgrzej patelnię naleśnikową lub zwykłą patelnię z teflonową powłoką.
6. Na rozgrzaną patelnię wlej porcję ciasta, tak aby równomiernie pokryła powierzchnię.
7. Smaż naleśniki przez około 2 minuty, aż spód będzie lekko zrumieniony.
8. Przełóż naleśnik na drugą stronę i smaż kolejne 2 minuty.
9. Powtarzaj proces, aż zużyjesz całe ciasto.
10. Podawaj ciepłe naleśniki z ulubionymi dodatkami, na przykład dżemem, śmietaną, owocami czy syropem klonowym.

Smacznego!

Podobne przepisy

deser z kleiku ryżowego
ciasteczka z kleiku ryżowego
ciasteczka ryżowe z kleiku ryżowego
naleśniki bez mleka
naleśniki z mleka