Przepis na naleśniki z serem i rodzynkami 📖
Przepis na naleśniki z serem i rodzynkami:Składniki:
- 1 szklanka mąki
- 2 łyżki cukru
- szczypta soli
- 2 jajka
- 1 szklanka mleka
- 2 łyżki oleju
- 200g twarogu
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1/2 szklanki rodzinek (można je wcześniej sparzyć wrzątkiem, a następnie odcedzić)
Wykonanie:
1. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy cukier i szczyptę soli. Wbijamy jajka i dodajemy mleko. Całość dokładnie mieszamy, aby nie było grudek.
2. Dodajemy olej i ponownie mieszamy, aż składniki będą równomiernie połączone.
3. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju. Naleśniki smażymy na średnim ogniu po około 2-3 minuty z jednej strony, a następnie odwracamy na drugą stronę i smażymy kolejne 2-3 minuty.
4. Po usmażeniu każdego naleśnika, układamy go na talerzu i smarujemy wyrobionym wcześniej twarogiem. Możemy dodać również rodzynki, które równomiernie rozkładamy na środku naleśnika.
5. Naleśniki składamy, zawijając boki do środka. Posypujemy je cukrem pudrem i cukrem waniliowym.
6. Podajemy na ciepło, możemy również polać lekko rozpuszczoną czekoladą lub syropem klonowym.
Smacznego!