Przepis na nalesniki z tunczykiem 📖
Przepis na naleśniki z tuńczykiem:Składniki:
- 250 g mąki pszennej
- 2 jajka
- 500 ml mleka
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 1 puszka tuńczyka w kawałkach
- 1 cebula, posiekana
- Zioła i przyprawy (np. czosnek w proszku, papryka słodka, pieprz do smaku)
- 100 g startego sera żółtego
- Olej do smażenia
Przygotowanie:
1. W dużym naczyniu wymieszaj mąkę, jajka, mleko, sól i olej, aż uzyskasz jednolitą masę. Odstaw na 15 minut.
2. W międzyczasie rozgrzej patelnię na średnim ogniu i dodaj cebulę. Smaż ją, aż stanie się miękka i lekko złocista.
3. Dodaj tuńczyka i zioła/ przyprawy według własnego gustu. Przejdź do mieszania i smażenia przez około 5 minut. Odstaw na bok.
4. Na rozgrzaną patelnię dodaj trochę oleju i rozprowadź równomiernie po całej powierzchni.
5. Naleśniki smaż na złoty kolor z obu stron. Przewróć je, gdy na powierzchni pojawią się bąbelki.
6. Przełóż naleśniki na talerz i nałóż na nie przygotowany wcześniej tuńczyk z cebulą.
7. Posyp serem żółtym i zwiń naleśniki w roladki.
8. Gotowe! Podawaj ciepłe z ulubionym sosem lub surówką.
Smacznego!