Przepis na naleśniki z ubitym białkiem 📖
Przepis na naleśniki z ubitym białkiem:Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 szklanki mleka
- 2 jajka
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżki masła, rozpuszczonego
- 3 białka jajek, ubite na sztywno
- olej do smażenia
Instrukcje:
1. W dużym naczyniu wymieszaj mąkę, mleko, jajka, cukier, sól i rozpuszczone masło, aż powstanie jednolite ciasto.
2. Odstaw ciasto na około 15-20 minut, aby odpoczęło.
3. Delikatnie dodaj ubite białka do ciasta, delikatnie mieszając za pomocą łopatki, aż wszystko się połączy.
4. Na dużą patelnię lub płaską, dobrze rozgrzaną patelnię, dodaj odrobinę oleju i rozprowadź go równomiernie po powierzchni.
5. Zmniejsz ogień na średni i wlej do patelni około 1/4 szklanki ciasta na jeden naleśnik.
6. Smaż naleśniki przez około 1-2 minuty, aż na powierzchni pojawią się bąbelki.
7. Delikatnie obróć naleśnik i smaż go przez kolejne 1-2 minuty, aż będzie złoty i upieczony.
8. Przenieś naleśnik na talerz i kontynuuj z pozostałym ciastem, dodając więcej oleju na patelni, jeśli jest to konieczne.
9. Gotowe naleśniki podawaj z ulubionym nadzieniem, takim jak dżem, miód, śmietaną czy owocami.
Smacznego!