Przepis na naleśniki ze szpinakiem i serem 📖

Oto przepis na pyszne naleśniki ze szpinakiem i serem:

Składniki:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka mleka
- 2 jajka
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżki oleju
- 200g świeżego szpinaku
- 200g sera żółtego, startego
- Sól i pieprz do smaku
- Masło lub olej do smażenia

Przygotowanie:
1. Szpinak dokładnie umyj i osusz. Następnie posiekaj na mniejsze kawałki.
2. W misce wymieszaj mąkę, mleko, jajka, sól i olej, aż powstanie gładkie ciasto.
3. Dodaj do ciasta posiekany szpinak oraz 3/4 startego sera żółtego. Całość dobrze wymieszaj.
4. Na patelni rozgrzej masło lub olej.
5. Na rozgrzanej patelni wlej porcję ciasta i rozprowadź je równomiernie po całej powierzchni patelni.
6. Smaż naleśnik z obu stron, aż będzie lekko zrumieniony.
7. Powtórz czynności 5-6 z pozostałym ciastem.
8. Gotowe naleśniki układaj na talerzu, posyp resztą startego sera i posól oraz popieprz do smaku.
9. Możesz je podać od razu, albo podgrzać w piekarniku, aby ser się rozpuścił.

Smacznego!

Podobne przepisy

naleśniki z szpinakiem i serem
naleśniki ze szpinakiem i serem fetą
naleśniki ze szpinakiem i serem topionym
naleśniki ze szpinakiem i serem mozzarella
nalesniki ze szpinakiem i zoltym serem