Przepis na nalewka z winogron 📖
Przepis na nalewkę z winogron:Składniki:
- 1 kg winogron (najlepiej ciemnych odmian)
- 500 ml spirytusu (o mocy 40%)
- 250 g cukru
- 1 l wody
- 2 goździki
- 1 laska cynamonu
Sposób przygotowania:
1. Winogrona dokładnie umyj i osusz. Następnie oddziel owoce od szypułek i przenieś je do dużej szklanej wytrzymałej misy.
2. Rozgnieć winogrona widelcem lub rozgniatarką, aby uwolnić ich soki.
3. Do miski z winogronami dodaj spirytus i delikatnie wymieszaj składniki. Odstaw na minimum 7 dni, aby owoce odpowiednio wchłonęły alkohol.
4. Po upływie tygodnia, nalewkę odcedź przez gęste sito lub filtr do dużego słoja.
5. W garnku zagotuj wodę i dodaj cukier, goździki oraz laskę cynamonu. Gotuj na wolnym ogniu, mieszając, aż cukier się rozpuści. Po około 10 minutach gotowania, wyłącz palnik i odstaw syrop do ostygnięcia.
6. Gdy syrop ostygnie, dodaj go do nalewki z winogron i dokładnie wymieszaj.
7. Przełóż nalewkę do czystych butelek lub słoików, szczelnie zakręć i przechowuj w chłodnym i ciemnym miejscu przez około 3-4 miesiące, aby smaki odpowiednio się połączyły.
8. Nalewka z winogron po tym czasie jest gotowa do degustacji. Możesz podawać ją schłodzoną jako aperitif lub używać jako dodatek do innych deserów.
Smacznego!