Przepis na napoleonka na herbatnikach 📖

Składniki:
- 1 opakowanie herbatników
- 500 ml mleka
- 4 łyżki mąki
- 4 łyżki cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 200 g masła
- 200 g cukru pudru

Przygotowanie:
1. W rondlu podgrzej mleko, dodaj mąkę i cukier, mieszaj cały czas aż powstanie gęsta masa.
2. Zdejmij rondel z ognia i dodaj ekstrakt waniliowy. Całość odstaw do ostygnięcia.
3. W osobnym naczyniu utrzyj masło i cukier puder na puszystą masę.
4. Do ostudzonej masy z mleka dodaj utarte masło z cukrem pudrem, dużą łyżką na raz, i dokładnie wymieszaj.
5. Wysmaruj dno i boki formy tortowej olejem, a następnie ułóż na niej jedną warstwę herbatników.
6. Na herbatniki wyłożenie równą warstwę kremu. Powtórz ten proces aż zużyjesz cały krem i herbatniki.
7. Górną warstwę herbatników posyp cukrem pudrem.
8. Wstaw ciasto na minimum 4 godziny do lodówki, aby się dobrze schłodziło i stężało.
9. Po tym czasie ciasto jest gotowe do podania. Możesz je kroić na równą porcję i cieszyć się smakiem napoleonki na herbatnikach.

Podobne przepisy

napoleonka bez pieczenia
napoleonka na krakersach
napoleonka krem
krem napoleonka
pizze napoleonka