Przepis na napoleonka krem 📖

Składniki:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 1 litr mleka
- 200 g cukru
- 6 żółtek
- 100 g mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 250 g masła (w temperaturze pokojowej)
- cukier puder do posypania

Przygotowanie:
1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni Celsjusza.
2. Rozwiń ciasto francuskie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w odpowiednim kształcie.
3. Włóż ciasto do piekarnika i piecz według instrukcji na opakowaniu, aż stanie się złote i chrupiące. Następnie wyjmij je z piekarnika i pozwól ostygnąć.
4. W międzyczasie gotuj mleko w garnku na małym ogniu.
5. W osobnym naczyniu wymieszaj cukier, żółtka, mąkę pszeniczną i mąkę ziemniaczaną, aż uzyskasz jednolitą masę.
6. Gdy mleko zacznie się gotować, wlej powoli masę jajeczną, ciągle mieszając, aby uniknąć powstawania grudek.
7. Gotuj krem na małym ogniu, ciągle mieszając, aż zgęstnieje.
8. Gdy krem zgęstnieje, wyłącz ogień i dodaj masło, mieszając aż całkowicie się roztopi i połączy z kremem. Odstaw, aby schłodzić.
9. Kiedy ciasto francuskie i krem są całkowicie schłodzone, przekrój ciasto na połowę.
10. Na dolną część ciasta nałóż równą warstwę kremu, a następnie przykryj drugą częścią ciasta.
11. Posyp wierzch napoleonki cukrem pudrem.
12. Odstaw na kilka godzin, aż krem przesiąknie w ciasto.
13. Pokrój na porcje i podawaj.

Smacznego!

Podobne przepisy

krem do napoleonka
krem napoleonka
napoleonka na krakersach
pizze napoleonka
napoleonka z galaretką