Przepis na napoleonkę 📖

Przepis na napoleonkę:

Składniki:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego (około 200g)
- 750 ml mleka
- 6 żółtek
- 200 g cukru
- 80 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 200 g masła
- 250 g cukru pudru
- 2 łyżki gorzkiego kakao

Wykonanie:
1. Ciasto francuskie rozwałkować i podzielić na 3 równą części. Piec w temperaturze 200°C według instrukcji na opakowaniu, aż stanie się złote i chrupiące. Ostudzić.

2. W rondlu zagotować mleko.

3. W misce utrzeć żółtka z cukrem na gładką masę. Dodać mąkę i wymieszać.

4. Do masy żółtkowej stopniowo wlewać gorące mleko, ciągle mieszając.

5. Powstałą masę przelać do rondla, w którym było mleko, i gotować na średnim ogniu, ciągle mieszając, aż zgęstnieje.

6. Gotową kremową masę odstawić do ostudzenia, czasami mieszając, aby uniknąć utworzenia skorupki.

7. W osobnej misce utrzeć masło na miękką masę, dodając stopniowo cukier puder i wanilię.

8. Część kremu brązowego (ok. 1/3) odłożyć na bok. Do pozostałej części dodać masło i dokładnie wymieszać, tworząc krem maślano-kremowy.

9. Na pierwszy blat ciasta francuskiego nałożyć cienką warstwę brązowego kremu.

10. Następnie położyć drugi blat i obłożyć go całością masła-kremu.

11. Wierzch przykryć ostatnim blatem i polać go brązowym kremem, równomiernie rozprowadzając.

12. Do pozostałej części brązowego kremu dodać kakao i dokładnie wymieszać, tworząc polewę czekoladową.

13. Polać nią wierzch kremu.

14. Całość wstawić do lodówki na kilka godzin, aby napoleonka się schłodziła i ostygła.

15. Przed podaniem pokroić na porcje i podawać.

Smacznego!

Podobne przepisy

napoleonkę na herbatnikach
dobry napoleonkę
napoleonkę bez pieczenia
ciasto na napoleonkę
tradycyjny napoleonkę