Przepis na napoleonki papieskie 📖

Składniki:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 500 ml mleka
- 6 żółtek
- 200 g cukru
- 80 g mąki pszennej
- 100 g masła
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego
- 200 ml śmietany kremówki
- 100 g cukru pudru
- 1 łyżka kakao

Przygotowanie:
1. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza.
2. Na natłuszczoną blachę połóż ciasto francuskie i nakłuj je widelcem.
3. Piecz ciasto według instrukcji na opakowaniu, aż stanie się złotobrązowe. Wyjmij je z piekarnika i ostudź.
4. W rondelku podgrzej mleko, ale nie doprowadzaj go do wrzenia.
5. W misce ubij żółtka z cukrem na puszystą masę. Dodawaj powoli mąkę, ciągle mieszając.
6. Wlej stopniowo ciepłe mleko do miski z wymieszanymi żółtkami, cały czas mieszając.
7. Przenieś masę do rondelka i na małym ogniu, ciągle mieszając, gotuj ją, aż zgęstnieje i będzie miała konsystencję budyniu.
8. Wyłącz ogień i dodaj masło oraz cukier wanilinowy do masy, mieszając, aż składniki się połączą.
9. Przykryj budyń folią spożywczą i odstaw go do ostygnięcia.
10. W osobnej misce ubij śmietanę kremówkę z cukrem pudrem na sztywno.
11. Podziel budyń na dwie części. Do jednej z nich dodaj kakao i dokładnie wymieszaj.
12. Przełóż kremy do dwóch rękawów cukierniczych.
13. Na ostudzone kawałki ciasta francuskiego, na jednym z kawałków nałóż biały krem, a na drugim – krem czekoladowy.
14. Nałóż drugi kawałek ciasta na kremy, delikatnie dociskając.
15. Przesiej cukier puder na tortownicę i bezpośrednio przed podaniem posyp nim napoleonki.
16. Zostaw napoleonki do schłodzenia w lodówce przez kilka godzin, aby składniki dobrze się połączyły.
17. Przed podaniem pokrój napoleonki na kawałki o żądanej wielkości i podawaj. Smacznego!

Podobne przepisy

napoleonki z budyniem
szybkie napoleonki
napoleonki różowe
napoleonki tradycyjny
ciasto do napoleonki