Przepis na nioki ze szpinakiem 📖

Składniki:
- 500g ziemniaków
- 200g mrożonych liści szpinaku (odmrożonych i odsączonych)
- 1 jajko
- 150g mąki pszennej
- 2 ząbki czosnku
- Sól i pieprz do smaku
- Oliwa z oliwek
- Parmezan do posypania

Sposób przygotowania:
1. Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie do miękkości. Odstaw do ostygnięcia.
2. W miedzy czasie, szpinak wrzuć na rozgrzaną patelnię i smaż przez kilka minut, aż liście zmiękną. Odłóż do ostygnięcia.
3. Obrane ziemniaki przeciśnij przez praskę lub zgnieć widelcem.
4. Do ziemniaków dodaj jajko, odessany szpinak, przeciśnięty czosnek oraz sól i pieprz do smaku. Całość dokładnie wymieszaj.
5. Stopniowo dodawaj mąkę, mieszając ciasto, aż uzyskasz elastyczną konsystencję.
6. Na stolnicy posypanej mąką uformuj wałek z ciasta, a następnie pokrój go na kawałki o długości około 2 cm.
7. W dużym garnku zagotuj osoloną wodę. Wrzuć do niej kawałki ciasta i gotuj przez około 2-3 minuty, aż nioki wypłyną na powierzchnię.
8. Gotowe nioki odcedź i odłóż na talerz.
9. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i podsmaż na niej nioki przez kilka minut, aż lekko się zarumienią.
10. Podawaj nioki ze szpinakiem posypane startym parmezanem. Smacznego!

Podobne przepisy

nioki
nioki ziemniaczane
kopytka ze szpinakiem
obiad fit ze szpinakiem
omleta ze szpinakiem