Przepis na nioki ze szpinakiem 📖
Składniki:- 500g ziemniaków
- 200g mrożonych liści szpinaku (odmrożonych i odsączonych)
- 1 jajko
- 150g mąki pszennej
- 2 ząbki czosnku
- Sól i pieprz do smaku
- Oliwa z oliwek
- Parmezan do posypania
Sposób przygotowania:
1. Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie do miękkości. Odstaw do ostygnięcia.
2. W miedzy czasie, szpinak wrzuć na rozgrzaną patelnię i smaż przez kilka minut, aż liście zmiękną. Odłóż do ostygnięcia.
3. Obrane ziemniaki przeciśnij przez praskę lub zgnieć widelcem.
4. Do ziemniaków dodaj jajko, odessany szpinak, przeciśnięty czosnek oraz sól i pieprz do smaku. Całość dokładnie wymieszaj.
5. Stopniowo dodawaj mąkę, mieszając ciasto, aż uzyskasz elastyczną konsystencję.
6. Na stolnicy posypanej mąką uformuj wałek z ciasta, a następnie pokrój go na kawałki o długości około 2 cm.
7. W dużym garnku zagotuj osoloną wodę. Wrzuć do niej kawałki ciasta i gotuj przez około 2-3 minuty, aż nioki wypłyną na powierzchnię.
8. Gotowe nioki odcedź i odłóż na talerz.
9. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i podsmaż na niej nioki przez kilka minut, aż lekko się zarumienią.
10. Podawaj nioki ze szpinakiem posypane startym parmezanem. Smacznego!