Przepis na niskokaloryczne faworki 📖

Przepis na niskokaloryczne faworki:

Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 jajka
- 1/4 szklanki gorącej wody
- 2 łyżeczki oleju roślinnego
- Szczypta soli
- Pół łyżeczki cukru
- Cukier puder do posypania

Instrukcje:
1. W misce wymieszaj mąkę, jajka, olej, sól i cukier. Dodaj stopniowo gorącą wodę i kontynuuj mieszanie, aż powstanie gładkie ciasto.
2. Przenieś ciasto na stolnicę i zagnieć je przez kilka minut, aż będzie elastyczne.
3. Rozwałkuj ciasto na cienką warstwę, najlepiej używając wałka do ciasta. Przed rozwałkowaniem posyp stolnicę mąką, aby ciasto się nie przyklejało.
4. Następnie wytnij paski o szerokości około 2-3 cm i zawiń je luźno w formę faworków.
5. W głębokim garnku rozgrzej olej do temperatury około 180 stopni Celsjusza. Możesz sprawdzić gotowość oleju, wrzucając do niego mały kawałek ciasta - jeśli szybko wypływa na górę i zaczyna się rumienić, olej jest gotowy.
6. Smaż faworki na złoty kolor, obracając je co jakiś czas, aby równomiernie się usmażyły.
7. Po usmażeniu przełóż faworki na papierowy ręcznik, aby pozbyć się nadmiaru oleju.
8. Gdy faworki są jeszcze ciepłe, posyp je cukrem pudrem.
9. Przełóż faworki do pudełka na ciastka, aby nie straciły chrupkości.

Smacznego!

Podobne przepisy

niskokaloryczne drinki
niskokaloryczne pączki
niskokaloryczne pierogi
niskokaloryczne jedzenie
ciastka niskokaloryczne