Przepis na niskokaloryczne pączki 📖

Przepis na niskokaloryczne pączki:

Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1/4 szklanki erytrolu lub innego słodzika bezkalorycznego
- 1 i 1/2 łyżeczki suchych drożdży
- 1/2 szklanki ciepłego mleka (1,5% tłuszczu)
- 2 jajka
- 2 łyżki oleju roślinnego
- szczypta soli
- skórka z 1 cytryny

Dodatkowo:
- olej roślinny do smażenia
- słodkie polewy lub powidła bez dodatku cukru do nadziewania

Przygotowanie:
1. W małej miseczce wymieszaj drożdże z łyżeczką erytrolu oraz 2 łyżkami letniego mleka. Odstaw na około 10 minut, aż drożdże się rozpuszczą.

2. W dużej misce wymieszaj mąkę, pozostały erytrol, szczyptę soli oraz skórkę z cytryny.

3. Do rozpuszczonych drożdży dodaj resztę ciepłego mleka, jajka i olej roślinny. Wymieszaj dobrze.

4. Powoli dodawaj mokre składniki do suchych, ciągle mieszając, aż powstanie jednolite ciasto.

5. Przełóż ciasto na stolnicę lub blat posypany mąką i zagniataj je przez około 10 minut. Możesz dodać odrobinę mąki, jeśli ciasto jest zbyt lepkie.

6. Przykryj ciasto ściereczką i odstaw na około godzinę, aż podwoi swoją objętość.

7. Gdy ciasto wyrośnie, rozwałkuj je na grubość około 1,5 cm. Odmierz foremką pączki i wykrawaj je.

8. Na patelni rozgrzej olej roślinny, tak aby był wystarczająco głęboki do smażenia pączków.

9. Delikatnie wrzuć pączki do gorącego oleju i smaż z obu stron, aż staną się złociste. Możesz smażyć po kilka na raz, pamiętaj jednak o utrzymaniu odpowiedniej temperatury oleju.

10. Gdy pączki się zrumienią, wyjmij je z oleju za pomocą łyżki cedzakowej i odkładaj na ręcznik papierowy, aby nadmiar tłuszczu zostawił na nim.

11. Po ostygnięciu, nadziej pączki słodką polewą lub powidłami bez dodatku cukru.

Smacznego!

Podobne przepisy

lody niskokaloryczne
niskokaloryczne drinki
niskokaloryczne pierogi
niskokaloryczne faworki
frytki niskokaloryczne