Przepis na obiad dla niejadka 📖
Spaghetti carbonaraSkładniki:
- 200g spaghetti
- 150g boczku
- 2 żółtka
- 50g startego parmezanu
- 2 ząbki czosnku
- sól do smaku
- pieprz do smaku
Przygotowanie:
1. Spaghetti gotujemy w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu, aż będą al dente.
2. Boczek kroimy na drobne kawałki i smażymy na patelni, aż będzie chrupiący i lekko zrumieniony.
3. Czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy do boczku, smażymy przez kilka minut, aż czosnek będzie lekko zeszklić.
4. W misce roztrzepujemy żółtka, dodajemy starty parmezan oraz odrobinę pieprzu. Mieszamy, aż powstanie jednolita masa.
5. Odcedzone spaghetti dodajemy do boczku i czosnku na patelni. Wszystko razem mieszamy.
6. Z patelni zdejmujemy ją z ognia i dodajemy przygotowaną wcześniej mieszankę żółtkową. Szybko mieszamy, aby żółtka równomiernie rozprowadziły się po makaronie i boczku.
7. Całość możemy doprawić do smaku solą i pieprzem.
8. Gotowe spaghetti carbonara przekładamy na talerze i posypujemy dodatkowym startym parmezanem.
9. Podajemy od razu, kiedy danie jest jeszcze gorące.
Smacznego!