Przepis na obiad ratatuj 📖
Oto przepis na obiad ratatuj:Składniki:
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 cukinia
- 1 bakłażan
- 2 papryki (czerwona i żółta)
- 4 pomidory
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- sól i pieprz do smaku
- świeże zioła (np. bazylia, kolendra lub pietruszka) do dekoracji
Instrukcje:
1. Na rozgrzaną patelnię wlej oliwę z oliwek.
2. Cebulę i czosnek posiekaj drobno, a następnie wrzuć na patelnię i podsmażaj przez kilka minut aż staną się miękkie i lekko przezroczyste.
3. Papryki oczyść z pestek i pokrój w paski, a cukinię i bakłażana w kostkę. Dodaj wszystkie warzywa do patelni i dusz przez około 10 minut, mieszając od czasu do czasu.
4. Pomidory sparz wrzątkiem, obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Dodaj pomidory i koncentrat pomidorowy do reszty warzyw na patelni. Dopraw solą i pieprzem według uznania.
5. Dusz ratatuj na małym ogniu przez około 15-20 minut, aż wszystkie warzywa staną się miękkie.
6. Podawaj gorący ratatuj posypany świeżymi ziołami. Możesz go podać samodzielnie lub jako dodatek do mięsa lub ryby.
Smacznego!