Przepis na obiad rosół 📖

Przepis na rosół:

Składniki:
- 1 kurczak
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1 por
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 korzeń selera
- 1/2 pora
- 2-3 liście laurowe
- kilka ziaren pieprzu
- sól, do smaku
- natka pietruszki, do dekoracji

Instrukcje:

1. Kurczaka dokładnie opłukać, pozbawić nadmiaru tłuszczu i umieścić w dużym garnku z wodą.

2. Zagotować wodę z kurczakiem, a następnie zmniejszyć ogień i gotować na wolnym ogniu przez około 30 minut, usuwając z powierzchni powstałą pianę.

3. W międzyczasie, marchewki, pietruszkę, pora, cebulę i seler oczyścić i pokroić na większe kawałki.

4. Dodać pokrojone warzywa, liście laurowe oraz ziarna pieprzu do gotującego się kurczaka. Doprawić solą do smaku.

5. Gotować rosół na wolnym ogniu przez około 1-2 godziny, aż mięso kurczaka będzie miękkie.

6. Po ugotowaniu, wyjąć kurczaka z rosołu i ostudzić. Następnie, zdjąć mięso z kości i pokroić na mniejsze kawałki.

7. Warzywa z rosółka można pozostawić w zupie lub odcedzić rosół przez siczko w celu uzyskania klarownego wywaru.

8. Rosół podawać z ugotowanymi na osobnym garnku kluskami lanymi i posiekaną natką pietruszki jako przyprawą.

Smacznego!

Podobne przepisy

rosół fit
rosół
a la rosół
rosół na 3 osoby
rosół z indyka