Przepis na rosół z indyka 📖

Składniki:
- 1 indyk (1,5-2 kg)
- 2 marchewki
- 2 pietruszki
- 1 por
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- kilka liści laurowych
- kilka ziaren ziela angielskiego
- sól
- pieprz

Przygotowanie:
1. Indyka dokładnie umyj i oczyść z ewentualnych odpadków.
2. W dużym garnku gotuj wodę i wrzuć do niej indyka.
3. Doprowadź wodę do wrzenia i cały czas usuwaj kożuch, który może się tworzyć na powierzchni.
4. Gdy woda zacznie wrzeć, zmniejsz ogień, dodaj odrobinę soli i gotuj na wolnym ogniu przez około godzinę.
5. W międzyczasie obierz i umyj warzywa. Marchewki, pietruszki i por pokrój na kawałki.
6. Cebulę pokrój na pół, a czosnek rozgnieć.
7. Po godzinie gotowania indyka, dodaj marchewki, pietruszki, por, cebulę, czosnek, liście laurowe, ziele angielskie, sól i pieprz.
8. Kontynuuj gotowanie na małym ogniu przez kolejne 2 godziny.
9. Co jakiś czas zdejmuj pianę, która może powstawać na powierzchni bulionu.
10. Po 2 godzinach, wyjmij indyka i warzywa z garnka.
11. Wyjmij mięso z kości, pokrój je na mniejsze kawałki i odłóż na bok.
12. Przelej bulion przez sitko, aby oddzielić go od warzyw i przypraw.
13. Rosół można podawać z makaronem lub z dodatkiem mięsa z indyka, wcześniej pokrojonego na małe kawałki.
14. Smacznego!

Podobne przepisy

rosół z szyi indyka
rosół z indyka i wołowiny
rosol z kurczaka i indyka
rosół
a la rosół