Przepis na rosół na 3 osoby 📖
Przepis na rosół na 3 osoby:Składniki:
- 500 g mięsa z kurczaka (np. skrzydła, udka)
- 1 duża cebula
- 2 marchewki
- 2 pietruszki
- 1 por
- 1 selera naciowego
- 1 ząbek czosnku
- 2 liście laurowe
- 5 ziaren ziela angielskiego
- sól i pieprz do smaku
- garść natki pietruszki do posypania
Instrukcje:
1. Mięso umyj i włóż do dużego garnka. Zalej je zimną wodą, aż pokryje je do połowy. Doprowadź do wrzenia.
2. W tym czasie obierz i umyj warzywa. Dodaj do garnka: cebulę przekrojoną na pół, marchewki i pietruszkę pokrojone na kawałki, por pokrojony na plastry, seler naciowy pokrojony na kawałki, czosnek i przyprawy.
3. Gotuj rosół na małym ogniu przez około 2 godziny. Co jakiś czas usuwaj powstającą na powierzchni pianę.
4. Po 2 godzinach wyjmij mięso i warzywa z bulionu. Mięso zeskub drobno.
5. Bulion odcedź przez sitko, żeby usunąć resztki warzyw i przypraw. Dopraw solą i pieprzem według własnego smaku.
6. Do gotowego rosółku dodaj zeskubane mięso.
7. Podawaj rosół na gorąco, posypany świeżo posiekaną natką pietruszki.
Życzę smacznego!