Przepis na obiad urodzinowy dla rodziny 📖
Oto przepis na pyszny obiad urodzinowy dla rodziny:Danie główne: Pieczony kurczak z ziemniakami i warzywami
Składniki:
- 1 cały kurczak
- 1 kg ziemniaków, obranych i pokrojonych na kawałki
- 2 marchewki, obrane i pokrojone w kostkę
- 2 cebule, pokrojone w piórka
- 2 papryki (czerwona i żółta), pokrojone w paski
- 4 ząbki czosnku, posiekane
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka suszonego tymianku
- sól i pieprz do smaku
Instrukcje:
1. Nagrzej piekarnik do 200 stopni C.
2. Umieść kurczaka na dużej blasze do pieczenia i posmaruj oliwą z oliwek. Dopraw solą, pieprzem i tymiankiem.
3. W dużym naczyniu wymieszaj ziemniaki, marchewki, cebulę, paprykę i czosnek. Skrop oliwą z oliwek i posyp solą, pieprzem i tymiankiem. Dokładnie wymieszaj.
4. Włóż naczynie z warzywami obok kurczaka na blaszę do pieczenia.
5. Piecz kurczaka i warzywa w rozgrzanym piekarniku przez około 1,5 godziny, lub do momentu, gdy kurczak będzie dobrze upieczony i warzywa będą miękkie i złociste.
6. Przed podaniem wyjmij kurczaka i warzywa z piekarnika i podawaj na dużym talerzu.
Deser: Szarlotka z bitą śmietaną
Składniki:
- 4 duże jabłka, obrane, pozbawione gniazd nasiennych i pokrojone w cienkie plasterki
- 250 g mąki pszennej
- 200 g cukru
- 150 g masła, pokrojonego w kostkę
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 jajka
- 150 ml śmietany kremówki do ubicia
- cukier puder do posypania
Instrukcje:
1. Nagrzej piekarnik do 180 stopni C.
2. W dużym naczyniu wymieszaj mąkę, 150 g cukru, proszek do pieczenia i cynamon.
3. Dodaj masło i wyrabiaj ręcznie lub za pomocą miksera, aż powstanie kruszonka.
4. Oddziel żółtka od białek. Do kruszonki dodaj żółtka i wyrabiaj, aż powstanie jednolite ciasto.
5. Przełóż ciasto do prostokątnej formy do pieczenia, wylepiając dno i boki formy.
6. Na ciasto połóż plasterki jabłek, równomiernie rozprowadzając je po całej powierzchni.
7. W drugim naczyniu ubij białka na sztywną pianę, dodając stopniowo 50 g cukru.
8. Delikatnie wymieszaj ubitą pianę z ubitą śmietaną kremówką.
9. Na wierzch jabłek nałóż masę z ubitych białek i śmietany.
10. Piecz szarlotkę w rozgrzanym piekarniku przez około 45-50 minut, lub do momentu, gdy wierzch będzie złocisty i jabłka miękkie.
11. Przed podaniem posyp szarlotkę cukrem pudrem i podawaj z bitą śmietaną.
Smacznego obiadu urodzinowego!