Przepis na obiad z makaronem kwestia smaku 📖
Spaghetti CarbonaraSkładniki:
- 250g spaghetti
- 150g boczku wędzonego w plasterkach
- 3 jajka
- 50g sera parmezan, starty
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól i pieprz do smaku
- pietruszka lub bazylia do dekoracji
Instrukcje:
1. W dużym garnku gotuj wodę z solą i ugotuj spaghetti zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź gotowy makaron, ale zachowaj nieco wody z gotowania.
2. Na dużej patelni rozgrzej oliwę z oliwek na średnim ogniu. Dodaj boczek i smaż go, aż stanie się chrupiący i lekko rumiany. Dodaj czosnek i smaż go przez krótki czas.
3. W misce roztrzep jajka i dodaj do nich starty parmezan. Dopraw solą i pieprzem według własnych preferencji.
4. Odłącz patelnię z boczkiem i czosnkiem od ognia. Dodaj ugotowane spaghetti do patelni i wymieszaj je z boczkiem i czosnkiem.
5. Powoli wlej mieszankę jajeczną wraz z parmezanem do patelni z makaronem, nie przestając cały czas mieszać, aby jaja nie zastygły.
6. Jeśli sos jest zbyt gęsty, możesz dodać trochę zachowanej wody z gotowania makaronu, aby rozcieńczyć go i dobrze połączyć składniki.
7. Przełóż Carbonarę na talerze i udekoruj posiekaną pietruszką lub bazylią.
8. Serwuj od razu i ciesz się smakiem tego pysznego makaronowego dania!