Przepis na ogórki gyros 📖
Przepis na ogórki gyros:Składniki:
- 4 średnie ogórki gruntowe
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1/4 łyżeczki suszonej mięty
- 1/4 łyżeczki suszonego oregano
- 3 łyżki białego octu winnego
- 3 łyżki oliwy z oliwek
Sposób przygotowania:
1. Ogórki dokładnie umyj i pokrój w cienkie plastry.
2. Cebulę obierz i pokrój w cienkie półplasterki.
3. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę.
4. W dużym naczyniu wymieszaj sól i cukier.
5. Do naczynia dodaj miętę, oregano, ocet, oliwę z oliwek, czosnek, cebulę oraz ogórki.
6. Delikatnie wymieszaj składniki.
7. Naczynie z ogórkami przykryj i odstaw je na minimum 2 godziny do lodówki, aby smaki się przegryzły.
8. Podawać schłodzone.
Smacznego!