Przepis na ogorki kiszone na ostro 📖

Przepis na ostre kiszone ogórki:

Składniki:
- 1 kg ogórków gruntowych
- 3-4 ząbki czosnku
- 2-3 świeże papryczki chili
- 1 łyżeczka ziaren gorczycy
- 1 łyżeczka ziaren kopru
- 1 łyżeczka ziaren kolendry
- 2 łyżki soli
- 1 litr przegotowanej, przestudzonej wody

Sposób przygotowania:
1. Ogórki dokładnie umyj, osusz i pokrój na kawałki o dowolnej wielkości.
2. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę.
3. Papryczki chili również umyj i drobno pokrój (możesz zostawić nasiona, jeżeli wolisz bardzo pikantne ogórki).
4. W dużej misce wymieszaj ogórki, czosnek i papryczki chili.
5. W osobnym garnku zagotuj wodę i dodaj sól. Mieszaj, aż sól całkowicie się rozpuści.
6. Ziarna gorczycy, kopru i kolendry zmiel w młynku lub zgnieć w moździerzu, aby uwalniły aromat.
7. Dodaj ziarna gorczycy, kopru i kolendry do miski z ogórkami, czosnkiem i papryczkami chili.
8. Wlej przegotowaną wodę z solą do miski z ogórkami i przyprawami. Wszystko dokładnie wymieszaj.
9. Przełóż ogórki do słoików, starannie dociskając je, aby były zanurzone w zalewie.
10. Zakręć słoiki dokładnie i odstaw na 2-3 dni w ciepłe miejsce.
11. Po tym czasie przenieś ogórki do lodówki i pozostaw tam przez około tydzień, aby dobrze się zakisiły i nabrały ostrości.

Twoje pikantne, kiszone ogórki są gotowe do spożycia! Możesz je serwować jako dodatek do obiadu, kanapek, sałatek lub po prostu jeść samodzielnie. Smacznego!

Podobne przepisy

ogórki konserwowe na ostro
ogorki kiszone
kiszone ogorki
ogórki kiszone w baniaku 5l
ogórki kiszone w butelce 5l