Przepis na ogórki kiszone tarte 📖

Składniki:
- 1 kg świeżych ogórków
- 3-4 łyżki soli
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2-3 gałązki świeżej dill lub kopru
- 4 ząbki czosnku
- woda

Przygotowanie:
1. Ogórki umyj dokładnie i osusz.
2. Przekrój ogórki na połowę lub czworo.
3. W misce wymieszaj sól, cukier i sok z cytryny.
4. Wrzuć ogórki do miski z mieszanką soli, cukru i soku z cytryny.
5. Delikatnie wmasowuj ogórki w mieszankę, aby równomiernie je obtoczyć.
6. Dodaj posiekany koperek i czosnek do ogórków.
7. Przełóż ogórki w słoiki, dociskając je delikatnie.
8. Zalej ogórki wodą, tak aby były całkowicie przykryte.
9. Zakręć słoiki i pozostaw na 3-4 dni w temperaturze pokojowej.
10. Po tym czasie ogórki będą gotowe do spożycia, możesz je przechowywać w lodówce.

Smacznego!

Podobne przepisy

ogorki kiszone
kiszone ogorki
ogórki kiszone bez chrzanu
kasia in ogórki kiszone
idealne ogórki kiszone