Przepis na ogórki kiszone z cukrem 📖
Przepis na ogórki kiszone z cukrem:Składniki:
- 1 kg świeżych ogórków gruntowych
- 2 łyżki soli
- 2 łyżki cukru
- 1 litr wody
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka kopru
- kilka liści chrzanu
Sposób przygotowania:
1. Ogórki myjemy i dokładnie oczyszczamy.
2. W dużym garnku gotujemy litr wody i dodajemy sól oraz cukier, mieszamy do rozpuszczenia składników.
3. Gorący roztwór z solą i cukrem wylewamy do dużej miski i studzimy.
4. Do miski z solą i cukrem dodajemy czosnek pokrojony w plasterki, koper oraz liście chrzanu.
5. Świeże ogórki wrzucamy do miski i zalewamy studzonym roztworem do pełnego pokrycia.
6. Na wierzch ogórków kładziemy talerz i obciążamy go jakimiś ciężkimi przedmiotami, aby ogórki były pod wodą.
7. Miskę z ogórkami przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w temperaturze pokojowej na około 3-4 dni, pielęgnując je codziennie przez mieszanie w roztworze.
8. Po 3-4 dniach ogórki będą gotowe do spożycia. Przechowujemy je w chłodnym miejscu, np. w lodówce.
Smacznego!