Przepis na ogórki konserwowe z cukrem 📖

Składniki:
- 1 kg ogórków gruntowych
- 2 łyżki soli
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka octu
- garść kopru
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka gorczycy ziarnistej
- 1 łyżeczka ziaren pieprzu czarnego
- 1 liść laurowy
- woda

Przygotowanie:
1. Ogórki dokładnie umyj i odetnij końcówki.
2. Następnie przekrój ogórki na pół wzdłuż i umieść je w dużym naczyniu.
3. Posól ogórki, wymieszaj dokładnie i odstaw na 2 godziny, aby puściły sok.
4. Po 2 godzinach wyciśnij z ogórków nadmiar soku.
5. Do naczynia z ogórkami dodaj cukier, ocet, koperek, czosnek, gorczycę, pieprz i liść laurowy.
6. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj.
7. Następnie zalej ogórki wodą, tak aby były całkowicie zanurzone.
8. Odstaw ogórki na 3 dni w chłodne i ciemne miejsce.
9. Po 3 dniach ogórki konserwowe będą gotowe do spożycia.
10. Przechowuj ogórki w lodówce i smacznego!

Podobne przepisy

ogórki małosolne z cukrem
ogórki kiszone z cukrem
ogorki konserwowe
ogórki konserwowe kartuskie
ogórki konserwowe meksykańskie