Przepis na ogorki kiszone z czosnkiem 📖
Składniki:- 1 kg ogórków gruntowych
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżki soli
- 1 łyżeczka nasion kminku
- kilka liści chrzanu (opcjonalnie)
- woda
Przygotowanie:
1. Ogórki dokładnie umyj i osusz.
2. W dużym słoju lub glinianym garnku ułóż jedną warstwę ogórków.
3. Posiekaj czosnek i wsyp go na ogórki.
4. Posyp ogórki solą i kminkiem.
5. Następnie ułóż kolejną warstwę ogórków i powtórz czynności z punktu 3.
6. Na koniec przykryj ogórki kilkoma liśćmi chrzanu.
7. W garnku zagotuj wodę i ostudź ją.
8. Głowicą słoja lub garnka delikatnie ubij ogórki.
9. Zalej ogórki przestudzoną, przegotowaną wodą.
10. Przykryj słoik szczelnie i odstaw w chłodne i ciemne miejsce na 3-5 dni.
11. Co drugi dzień odkręcaj słoik, aby uwolnić gaz powstały w procesie fermentacji.
Gotowe ogórki kiszone można przechowywać w lodówce przez kilka tygodni. Smacznego!