Przepis na ogórki kiszone bez wody 📖

Składniki:
- 2 kilogramy świeżych ogórków
- 2 łyżki soli
- 4 ząbki czosnku
- kilka gałązek świeżego kopru

Sposób przygotowania:
1. Ogórki dokładnie umyj i osusz.
2. Następnie pokrój ogórki w kostkę lub w plasterki - według preferencji.
3. Posyp ogórki solą i dokładnie wymieszaj. Pozostaw na około 30 minut, aby puściły sok.
4. W tym czasie obierz czosnek i przeciśnij przez praskę.
5. Po upływie 30 minut, dodaj czosnek do ogórków i ponownie wymieszaj.
6. Przełóż ogórki do słoików, warstwami, delikatnie je dociskając, by powietrze wypłynęło.
7. Na wierzchu każdego słoika umieść kilka gałązek koperku.
8. Zakręć słoiki i odstaw na kilka dni w temperaturze pokojowej. W miarę upływu czasu ogórki będą się kisiły.
9. Po kilku dniach możesz jeść kiszone ogórki, ale im dłużej będą fermentować, tym będą miały bardziej wyrazisty smak.
10. Przechowuj słoiki w lodówce i spożywaj w ciągu kilku tygodni.

Podobne przepisy

ogórki kiszone ile soli na litr wody
ogórki małosolne bez wody
ogórki małosolne ile soli na litr wody
ogorki kiszone
kiszone ogorki