Przepis na ogórki na mizerię na zimę do słoików 📖
Składniki:- 2 kg ogórków gruntowych
- 2 świeże rzodkiewki
- 1 duża cebula
- 2 pęczki kopru
- 1/4 szklanki soli
- 2 szklanki zimnej wody
- 1 szklanka octu
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżka gorczycy
Przygotowanie:
1. Ogórki umyj, obierz je ze skórki i pokrój na plasterki.
2. Rzodkiewki również umyj i pokrój w cienkie plasterki.
3. Cebulę obierz i pokrój w cienkie piórka.
4. Posiekaj koperek.
5. W dużej misce wymieszaj sól z wodą, a następnie dodaj ogórki, rzodkiewki, cebulę i koperek. Odstaw na 1 godzinę.
6. Następnie przecedź warzywa przez sitko, aby pozbyć się nadmiaru soku.
7. W rondelku zagotuj ocet, cukier i gorczycę.
8. Gdy mieszanina się zagotuje, dodaj do niej warzywa i gotuj na małym ogniu przez około 5 minut.
9. Przełóż ogórki wraz z marynatą do wcześniej przygotowanych słoików.
10. Zakręć słoiki i odstaw do ostygnięcia.
11. Gotowe ogórki możesz przechowywać w chłodnym miejscu lub w lodówce.
Smacznego!