Przepis na leczo z cukinii na zimę do słoików 📖

Składniki:

- 2 kg cukinii
- 1 kg papryki czerwonej
- 1 kg cebuli
- 500 g marchwi
- 500 g pomidorów
- 250 ml oleju
- 100 g cukru
- 100 ml octu
- 4 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki pieprzu

Przygotowanie:

1. Cukinię, paprykę, cebulę i marchewkę drobno pokrój na kostkę.
2. Pomidory sparz gorącą wodą, obierz skórkę i pokrój w drobne kawałki.
3. W dużym garnku rozgrzej olej i podsmaż cebulę aż zmięknie. Dodaj paprykę i smaż przez około 5 minut.
4. Dodaj marchewkę i smaż jeszcze przez 3 minuty.
5. Następnie dodaj cukinię i pomidory, całość smaż jeszcze przez kolejne 10 minut, mieszając od czasu do czasu.
6. Wsyp cukier, ocet, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj i gotuj na małym ogniu przez około 1 godzinę, aż wszystkie warzywa będą miękkie.
7. Przelej gorące leczo do wcześniej umytych słoików, szczelnie je zamknij i odstaw do wystygnięcia.
8. Możesz przechowywać słoiki z leczem w chłodnym i ciemnym miejscu przez całą zimę.

Smacznego!

Podobne przepisy

leczo na zimę bez cebuli do słoików
leczo z cukinii na zimę
leczo z cukinii do słoików
gulasz do słoików na zimę
ogórki na mizerię na zimę do słoików