Przepis na omlet bez białek 📖
Przepis na omlet bez białek:Składniki:
- 2 jajka
- 2 łyżki mleka
- 1 łyżka masła
- Przyprawy (sól, pieprz, oregano, świeża natka pietruszki, itp.)
- Dodatki według upodobań (np. ser żółty, pomidory, szpinak, papryka)
Sposób przygotowania:
1. Rozbij jajka do miseczki i oddziel białka od żółtek, odkładając białka na bok na inny cel.
2. Do żółtek jajek dodaj mleko i ubij widelcem, aż składniki się połączą.
3. Na patelni rozpuść masło na średnim ogniu.
4. Wlej masę jajeczną na patelnię i równomiernie rozprowadź.
5. Dodaj przyprawy według własnego gustu.
6. Gdy omlet zetnie się z dołu, delikatnie odwróć go na drugą stronę.
7. Jeśli dodajesz jakiekolwiek dodatki (np. ser żółty, pokrojone pomidory, szpinak, paprykę), teraz jest idealny moment, aby je dodać na wierzch omletu.
8. Gotuj jeszcze przez kilka minut, aż dodatki się podgrzeją i omlet będzie odpowiednio ścięty.
9. Przełóż omlet na talerz i posyp świeżo posiekaną natką pietruszki.
10. Możesz podać omlet sam, lub z ulubionym pieczywem.
Smacznego!