Przepis na omlet czekoladowy 📖
Przepis na omlet czekoladowy:Składniki:
- 3 jajka
- 2 łyżki cukru
- 50g gorzkiej czekolady
- 2 łyżki masła
Wykonanie:
1. Rozbij jajka do miski i ubij je trzepaczką, aż do połączenia białka z żółtkami.
2. Dodaj cukier do jajek i kontynuuj ubijanie, aż masa stanie się jednolita i nieco puszysta.
3. Czekoladę połam na kawałki i wrzuć do miseczki na kąpieli wodnej. Rozpuszczaj na małym ogniu, cały czas mieszając, aż uzyskasz gładką i jednolitą masę.
4. Gdy czekolada całkowicie się roztopi, dodaj ją do miski z ubitymi jajkami i cukrem. Wymieszaj wszystkie składniki dokładnie.
5. Na patelni rozgrzej masło na średnim ogniu.
6. Wlej masę jajeczną z czekoladą na rozgrzaną patelnię i smaż omlet przez około 2-3 minuty, aż spód będzie ładnie zrumieniony.
7. Delikatnie przewróć omlet na drugą stronę i smaż jeszcze przez 1-2 minuty, aż będzie na tyle ścięty, że można go podać na talerzu.
8. Omlet czekoladowy możesz podawać na ciepło, posypany odrobiną cukru pudru lub polewany ulubionym sosem czekoladowym. Smacznego!