Przepis na omlet czekoladowy 📖

Przepis na omlet czekoladowy:

Składniki:
- 3 jajka
- 2 łyżki cukru
- 50g gorzkiej czekolady
- 2 łyżki masła

Wykonanie:
1. Rozbij jajka do miski i ubij je trzepaczką, aż do połączenia białka z żółtkami.
2. Dodaj cukier do jajek i kontynuuj ubijanie, aż masa stanie się jednolita i nieco puszysta.
3. Czekoladę połam na kawałki i wrzuć do miseczki na kąpieli wodnej. Rozpuszczaj na małym ogniu, cały czas mieszając, aż uzyskasz gładką i jednolitą masę.
4. Gdy czekolada całkowicie się roztopi, dodaj ją do miski z ubitymi jajkami i cukrem. Wymieszaj wszystkie składniki dokładnie.
5. Na patelni rozgrzej masło na średnim ogniu.
6. Wlej masę jajeczną z czekoladą na rozgrzaną patelnię i smaż omlet przez około 2-3 minuty, aż spód będzie ładnie zrumieniony.
7. Delikatnie przewróć omlet na drugą stronę i smaż jeszcze przez 1-2 minuty, aż będzie na tyle ścięty, że można go podać na talerzu.
8. Omlet czekoladowy możesz podawać na ciepło, posypany odrobiną cukru pudru lub polewany ulubionym sosem czekoladowym. Smacznego!

Podobne przepisy

blok czekoladowy
brownie czekoladowy
suflet czekoladowy
lukier czekoladowy
tort czekoladowy