Przepis na suflet czekoladowy 📖
Oto prosty przepis na suflet czekoladowy:Składniki:
- 100 g gorzkiej czekolady
- 80 g masła
- 3 jajka
- 50 g cukru
- 40 g mąki pszennej
Instrukcje:
1. Rozpuść masło i czekoladę w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce, mieszając, aż składniki się połączą. Odstaw do lekkiego przestudzenia.
2. W osobnej misce ubij jajka razem z cukrem na puszystą masę.
3. Dodaj stopioną czekoladę i masło do miski z jajkami i cukrem, dokładnie mieszając.
4. Stopniowo dodawaj mąkę, cały czas mieszając, aż składniki się połączą i powstanie jednolite ciasto.
5. Przełóż ciasto do foremek na suflet, wcześniej posmarowanych masłem i wysypanych odrobiną mąki.
6. Piecz suflety w nagrzanym piekarniku o temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 10-12 minut. Suflety powinny pozostać lekko wilgotne w środku.
7. Wyjmij suflety z piekarnika i od razu podawaj, najlepiej z bitą śmietaną lub gałką lodów.
Smacznego!