Przepis na omlet migdałowy 📖
Przepis na omlet migdałowy:Składniki:
- 3 jajka
- 2 łyżki mleka
- 1 łyżka masła
- 1/4 szklanki posiekanych migdałów
- 1/4 szklanki startego sera żółtego
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
1. W misce roztrzep jajka z mlekiem. Dodaj sól i pieprz według własnego smaku.
2. W małej patelni rozgrzej masło na średnim ogniu.
3. Dodaj posiekane migdały do rozgrzanego masła i smaż przez kilka minut, aż delikatnie się zarumienią.
4. Wlej roztrzepane jajka z mlekiem do patelni z migdałami.
5. Delikatnie mieszaj jajka i migdały, aby równomiernie połączyły się.
6. Kiedy omlet będzie praktycznie gotowy, posyp wierzch startym serem żółtym.
7. Przykryj patelnię pokrywką i smaż jeszcze przez minutę, aż ser się roztopi.
8. Przekładaj omlet na talerz i podawaj od razu, najlepiej na ciepło.
Omlet migdałowy może być podawany jako samodzielne danie śniadaniowe lub jako dodatek do innych potraw. Smacznego!