Przepis na omlet po hiszpańsku 📖

Składniki:
- 3 jajka
- 1/4 cebuli, pokrojonej w kostkę
- 1/4 czerwonej papryki, pokrojonej w kostkę
- 1/4 zielonej papryki, pokrojonej w kostkę
- 2 plasterki szynki, pokrojonej w paseczki
- 1 pomidor, obrany i pokrojony w kostkę
- 1/4 szklanki startego sera (np. cheddar)
- Sól i pieprz do smaku
- 1 łyżka oliwy z oliwek

Instrukcje:
1. W średnim garnku rozgrzej oliwę na średnim ogniu.
2. Dodaj pokrojoną cebulę i paprykę. Smaż przez około 5 minut, aż warzywa zmiękną.
3. Dodaj pokrojoną szynkę i smaż jeszcze przez 2-3 minuty.
4. W osobnej misce ubij jajka. Dodaj sól, pieprz i ubij ponownie, aby dobrze wymieszać.
5. Wlej jajka do garnka z warzywami i szynką. Delikatnie wymieszaj, aby składniki się połączyły.
6. Gdy jajka zaczynają się ściągać na brzegach, dodaj pokrojonego pomidora i ser.
7. Delikatnie zamieszaj, aby ser równomiernie się rozprowadził.
8. Przykryj garnkiem i gotuj na małym ogniu przez około 5 minut, aż jajka się zetną.
9. Ostrożnie przewróć omlet na drugą stronę i gotuj jeszcze przez 2-3 minuty.
10. Podawaj ciepły omlet na talerzu i delektuj się hiszpańskim smakiem!

Smacznego!

Podobne przepisy

po hiszpańsku
jajecznice po hiszpańsku
guacamole po hiszpańsku
naleśniki po hiszpańsku
danie po hiszpańsku