Przepis na omlet z ryżem 📖

Składniki:
- 3 jajka
- 1/2 szklanki ugotowanego ryżu
- 1/4 cebuli, posiekanej
- 1/4 papryki, pokrojonej w kostkę
- 1/2 ząbka czosnku, posiekany
- Sól i pieprz do smaku
- 2 łyżki oleju

Przygotowanie:
1. W misce roztrzep jajka.
2. W rondlu rozgrzej 1 łyżkę oleju, dodaj cebulę i czosnek. Smaż przez kilka minut, aż zmiękną.
3. Dodaj pokrojoną paprykę i smaż przez kilka minut aż zmięknie.
4. Dodaj ugotowany ryż do rondla i wymieszaj z pozostałymi składnikami.
5. Na patelni rozgrzej pozostałe 2 łyżki oleju.
6. Wlej roztrzepane jajka na patelnię i rozprowadź równomiernie.
7. Na wierzchu jajka rozłóż mieszankę ryżową.
8. Smaż na średnim ogniu przez kilka minut, aż spód omleta zetnie się i lekko zrumieni.
9. Delikatnie zsunij omlet na połowę i przesuń na talerz.
10. Przepołów omlet i podawaj od razu.

Smacznego!

Podobne przepisy

obiad ryzem
danie z ryżem
risotto z ryżem
jedzenie z ryżem
danie ryżem