Przepis na omleta po turecku 📖
Omeletka po turecku (Menemen):Składniki:
- 2 łyżeczki oliwy z oliwek
- 1 cebula, pokrojona w kostkę
- 1 papryka, pokrojona w kostkę
- 2 pomidory, pokrojone w kostkę
- 4 jajka
- Sól i pieprz do smaku
- Opcjonalnie: świeża natka pietruszki do posypania
Przygotowanie:
1. Na dużym patelni rozgrzej oliwę.
2. Dodaj cebulę i smaż ją przez kilka minut, aż stanie się miękka i lekko zrumieniona.
3. Dodaj paprykę i smaż przez kolejne kilka minut, aż zmięknie.
4. Dodaj pomidory i smaż mieszając przez około 5 minut, aż zaczną się rozpadać.
5. Wbij jajka bezpośrednio na patelnię i delikatnie wymieszaj, mieszając składniki warzywne.
6. Kontynuuj smażenie, mieszając od czasu do czasu, aż jajka zaczną się ścięwać.
7. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
8. Przesmaż, aż jajka będą wystarczająco ścięte na zewnątrz, ale wciąż miękkie w środku.
9. Posyp danie świeżą natką pietruszki i podawaj od razu.
10. Możesz podać omletkę po turecku z chlebem na śniadanie lub jako danie obiadowe. Smacznego!