Przepis na omleta z jabłkiem 📖

Składniki:
- 2 jajka
- 1 małe jabłko
- 2 łyżki mleka
- 1 łyżka masła
- Szczypta soli
- Szczypta cynamonu
- 1 łyżka cukru (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:
1. Ubij jajka w misce razem z mlekiem, solą i cynamonem.
2. Obierz jabłko i pokrój je w cienkie plasterki.
3. Na patelni rozpuść masło na średnim ogniu.
4. Dodaj plasterki jabłka i podsmażaj przez około 2-3 minuty, aż staną się miękkie.
5. Zmniejsz ogień i wlej ubite jajka na patelnię.
6. Smaż omlet na wolnym ogniu przez około 3-4 minuty, aż spód zetnie się delikatnie.
7. Delikatnie przewróć omlet na drugą stronę i smaż jeszcze przez 2-3 minuty, aż będzie lekko zrumieniony.
8. Przełóż gotowy omlet na talerz i posyp go opcjonalnie cukrem.
9. Podawaj od razu, ciepły omlet możesz udekorować dodatkowymi plasterkami jabłka. Smacznego!

Podobne przepisy

naleśniki z jabłkiem
oponki z jabłkiem
kurczaka z jabłkiem
wątróbki z jabłkiem
drożdżówki z jabłkiem